Μυοσκελετικός πόνος και αντιμετώπιση στο σπίτι

Λόγο των κανόνων προστασίας που εχουν παρθεί, υπάρχουν ασθενείς όπου δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την θεραπεία τους ( συντήρητικη / χειρουργική ) ή έχουν εμφανίσει καινούργια σημάδια πόνου χωρίς την δυνατότητα άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Πόνος, ζεστό η κρύο ;
Οι θεραπείες θερμότητας και ψύξης αποσκοπούν κυρίως στην ανακούφιση του πόνου. Μετατραυματικά, σε οξεία φλεγμονή και πρήξιμο η προσβεβλημένη περιοχή πρέπει να ψυχθεί, ενώ στον χρόνιο πόνο και στο “μυικό πιάσιμο” να θερμανθεί. Υπάρχουν βέβαια και οι εξαιρέσεις όπως και ο συνδυασμός ζεστού – κρύου για αυτό πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.
Κίνηση των αρθρώσεων
Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την υγεία της άρθρωσης όσο η τακτική άσκηση. Ακόμα και μια εβδομαδιαία άσκηση 45 λεπτών αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα μιας θετικής πορείας του προβλήματος. Αυτό είναι κατά μέσο όρο μόνο 6-7 λεπτά άσκησης την ημέρα.
• Στο σπίτι
Το όργανο ασκήσεων με πεντάλ είναι αποτελεσματικό για ασκήσεις των άνω και κάτω άκρων.


Ισομετρικές ασκήσεις Ένα δυνατό μυικό σύστημα μέσω κατάλληλων ασκήσεων ανακουφίζει τις αρθρώσεις.
Γόνατο
Κάντε τις ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα.
Βιντεο 1 : 15-20 επαναλήψεις.
Βιντεο 2 : κρατάμε το λαστιχο τεντωμένο για 1-2 λεπτά.
Ωμος
Κάντε τις ασκήσεις 3-5 φορές την εβδομάδα.
10 δευτερόλεπτα πίεση στην μπάλα.
Οσφυϊκή μοίρα (Μέση)
Επαναλάβετε 3-5 φορές την εβδομάδα.
Παραμείνετε στην κάθε θέση για 2 λεπτά.
Στην στροφική κίνηση παραμείνετε για 1 λεπτό.
Αντιφλεγμονώδη
Η χορήγηση των μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φαρμάκων (ΜΣΑΦ) στην καθορισμένη δοσολογίας τους για 3-5 μέρες μειώνει και επιτυγχάνει την υποχώρηση των φλεγμονωδών φαινομένων. Σε περίπτωση επιμονής των έντονων συμπτωμάτων παρακαλείτε η επικοινωνία με τον γιατρό σας και όχι μια παρατεταμένη χορήγηση.
Πρόληψη στις καθημερινές δραστηριότητες
Η παρατεταμένη διατήρηση του σώματος σε μία στάση προκαλεί δυσφορία και κούραζει το μυικό σύστημα. Η αλλαγή στάσης ωφελεί πολλά σημεία τους σώματος όπως τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις, τους μύες και το κυκλοφορικό. Κάθε 30 λεπτά να αλλάζετε την στάση / δραστηριότητα και να εκτελείτε λίγες ασκήσεις χαλάρωσης.