Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) ή Σώστε μια ζωή
ΚΑΡΠΑ είναι η παροχή υποστήριξης της ζωής με θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης.
Πότε κάνουμε ΚΑΡΠΑ;
ΚΑΡΠΑ κάνουμε όταν το θύμα δεν αναπνέει.
• ακούστε προσεκτικά κοντά στο στόμα
• δείτε τον θώρακα αν ανεβοκατεβαίνει
• αισθανθείτε αν υπάρχει αναπνοή
Δέκα δευτερόλεπτα αρκούν για να αποφασίσετε ότι το θύμα δεν αναπνέει.
Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:
1. Ενας ανοικτός και καθαρός ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.
2. η ΑΝΑΠΝΟΗ – η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.
3. η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα.
Πριν από την παροχή ΚΑΡΠΑ
1. Εξασφαλίστε την ασφάλεια του χώρου, βεβαιωθείτε οτι δεν υπάρχει κίνδυνος για εσάς τους ίδιους η το θύμα.
2. Εκτίμηση της αντίδρασης. Πιέστε το άτομο στον ώμο και φωνάξτε “Είστε εντάξει;” για να βεβαιωθείτε αν έχει τις αισθήσεις του.
3. Καλέστε το 166 αμέσως για βοήθεια.
4. Ελέγξτε για αναπνοή. Εάν δεν υπάρχει ένδειξη αναπνοής, ξεκινήστε την διαδικασία ανάνηψης.
Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορεί να προλάβει περιστατικά θανάτου και να περιορίσει την καταστροφή ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά.
Παροχή ΚΑΡΠΑ
Σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει την οδό από όπου περνάει ο αέρας. Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω. Κρατήστε τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας («φιλί της ζωής»). Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού στο οστέινο τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό.

Σε υποψία κάκωσης του αυχένα, προσπαθήστε να αποφύγετε την έκταση της κεφαλής, χρησιμοποιώντας την ανύψωση του πηγουνιού. Αυτό που προέχει όμως είναι να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, οπότε κάποιου βαθμού έκταση της κεφαλής μπορεί να είναι αναπόφευκτη.
Κάντε 30 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις) και δύο αναπνοές (εμφυσήσεις)
-ο κύκλος 30:2 της ΚΑΡΠΑ-
Αναπνοές
Διατηρήστε ανοικτό τον αεραγωγό. Πάρετε μια κανονική ανάσα, εφαρμόστε τα χείλη σας καλά γύρω από τα χείλη του θύματος και φυσήξτε αργά και σταθερά μέσα στο στόμα του. Κάθε αναπνοή, διάρκειας περίπου 1- 2 δευτερόλεπτα, πρέπει να είναι αρκετή για να προκαλέσει ανύψωση του θώρακα όπως σε μια φυσιολογική αναπνοή. Απομακρύνετε το στόμα σας από το στόμα του θύματος, επιτρέποντας στο θώρακα να «ξεφουσκώσει» πλήρως, καθώς ο αέρας βγαίνει έξω.
Θωρακικες συμπιέσεις
Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρτε τους ώμους σας έτσι έως ότου βρεθούν πάνω από το κέντρο του θώρακα του θύματος.Πιέστε και αφήστε το στέρνο (4-5 εκατοστά).Θα σας φανεί χρήσιμο αν μετράτε δυνατά “ένα, δύο, τρία ..”

Συνεχίστε τους κύκλους ΚΑΡΠΑ έως ότου το άτομο εμφανίσει σημάδια ζωής (αναπνοή) ή εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό φτάσει στον τόπο.
Εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι σε ΚΑΡΠΑ, τότε παρέχετε μονο θωρακικές συμπιέσεις. Αυτό σημαίνει 100 εως 120 συμπιέσεις θώρακα το λεπτό, έως ότου φθάσει η βοήθεια.
Εάν το θύμα αρχίσει να αναπνέει τον τοποθετούμε στην πλαγιά θέση ασφαλείας.
