Ειδικεύσεις

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα και από άποψη μηχανικής η πιο περίπλοκη.

 

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, λυγίζουμε και εκτείνουμε τα γόνατά μας εκατομμύρια φορές με αποτέλεσμα μια επαναλαμβανόμενη πίεση – καταπόνηση.

Συχνά τα γόνατα μας, μόλις φτάσουμε σε μια συγκεκριμένη ηλικία,  έχουν υποστεί φθορά που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έντονο και συνεχή πόνο.

 

Σχεδόν όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις στην άρθρωση του γόνατος -με εξαίρεση την ολική αρθροπλαστική- μπορούν να πραγματοποιηθούν αρθροσκοπικά.

Για παράδειγμα,

  • η αντικατάσταση των χιαστών
  • η μερική αφαίρεση και η συρραφή των μηνίσκων
  • η αποκατάσταση βλαβών του αρθρικού χόνδρου και άλλες χειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν με αυτόν τον τρόπο.

 

 

 

Αντιμετωπίζετε προβλήματα στο γόνατο; Αξίζετε ενα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας, και όχι μια βιαστική ή άσκοπη επέμβαση.

• ακριβής διερεύνηση του προβλήματος 

• ατομικά προσαρμοσμένη θεραπευτική στρατηγική 

• βάρος στην συντηρητική θεραπεία

 

Μόνο όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, συζητούνται οι χειρουργικές λύσεις.

Εξαιτίας της λειτουργικής της φύσης, η άρθρωση του ισχίου υπόκειται σε ισχυρά φορτία και είναι εκτεθειμένη σε τραυματισμούς αλλά και αλλοιώσεις.

Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα του ισχίου αναφερόμαστε στην προοδευτική εκφύλιση της άρθρωσης που χαρακτηρίζεται κυρίως από καταστροφή του αρθρικού χόνδρου και παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής της άρθρωσης.

Η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου διαιρείται στην πρωτοπαθή ιδιοπαθή οστεοαρθρίτιδα και στη δευτεροπαθή οστεοαρθρίτιδα.

 

 

Απαιτείται μακροχρόνια εμπειρία και εξειδίκευση, προκειμένου ένας γιατρός να διαγνώσει με ακρίβεια έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια του ισχίου και να πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη θεραπεία.

Μετά από μια ακριβής διάγνωση, μπορεί να ξεκινήσει μια στοχευμένη συντηρητική θεραπεία, η οποία οδηγεί σε μακροχρόνια ελευθερία απο τα συμπτώματα ακόμη και χωρίς χειρουργική επέμβαση.

 

 

Εάν είναι απαραίτητη μια επέμβαση, υπό ορισμένες συνθήκες, πραγματοποιείτε με την μέθοδο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής – MIS.

Η άρθρωση του ώμου αποτελεί την πιο ευκίνητη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος.

Η άρθρωση του ώμου βρίσκεται σε μία διαρκή ισορροπία ανάμεσα στην κινητικότητα και τη σταθερότητα.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, στην διάγνωση και θεραπεία των διαταραχών του ώμου.

Λόγω των όλο και πιο πολύπλοκων αθλητικών δραστηριοτήτων που ακολουθούν οι ασθενείς αλλα και λόγω της αυξημένης δραστηριότητάς τους σε μεγαλύτερη ηλικία, τα αίτια πρέπει να εντοπιστούν με ακρίβεια και να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

 

Rotator-Cuff-Tear.jpg

 

Οι παθήσεις του ώμου μπορούν να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες.

Η πρώτη αφορά παθήσεις που σχετίζονται με τραυματικούς μηχανισμούς, συνήθως σε ασθενείς που ασχολούνται ενεργά με τον αθλητισμό.

Η δέυτερη κατηγορία αφορά παθήσεις εκφυλιστικού τύπου, δηλαδή παθήσεις που δεν είναι αποτέλεσμα ατυχήματος.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις, εάν η χειρουργική αντιμετώπιση κριθεί απαραίτητη, μπορεί να πραγματοποιηθεί η αρθροσκοπική χειρουργική ( ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ).

rotatorrepairarthro_1280.jpg.

Οί περισσότερες παθήσεις του ώμου, μόλις εντοπιστούν με ακρίβεια τα αίτια, μπορούν να αντιμετωπιστούν συντηρητικά δηλαδή χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Η Σπονδυλική Στήλη είναι ο Άξονας του Σώματος.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα πολύ σύνθετο σύστημα με διαφορετικές λειτουργίες. Οι αλλαγές που συμβαίνουν με την κανονική διαδικασία γήρανσης είναι πολλές φορές τα αίτια των παθήσεων, αν και ένας τραυματισμός μπορεί να επιταχύνει την εκφυλιστική διαδικασία. 

Εάν τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα ή εάν αντιμετωπιστούν λανθασμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη την περαιτέρω θεραπεία. 

 

 

  • Άμεση κλινική εκτίμηση, ακριβή διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία υψηλού επιπέδου με επίτευξη της ιδανικής ποιότητας ζωής.

  • Πρωτοποριακές και ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.

 

Θεραπείες Εγχύσεων  &  Ελάχιστα Ενδοσκοπικές και Επεμβατικές Τεχνικές

Το χέρι αποτελείται από 27 οστά και 36 αρθρώσεις, που είναι περίπου το ένα τέταρτο όλων των οστών που αποτελούν το ανθρώπινο σώμα.

 

Το Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα ( πίεση του μέσου νεύρου ) είναι συχνή αιτία μουδιάσματος και πόνου στο χέρι και τα δάκτυλα. Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένας στενός σωλήνας στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα διέρχονται οι καμπτήρες τένοντες των δακτύλων και το μέσο νεύρο.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι το μούδιασμα και πόνος στο χέρι που συχνά επιδεινώνονται τη νύχτα. Σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει αδυναμία στο χέρι.

Αν διαγνωστεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως, μπορεί να υποχωρήσει χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση. Στις περιπτώσεις εκείνες που έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία η αντιμετώπιση είναι χειρουργική.

 

Εκτινασσόμενος δάκτυλος ειναι η πάθηση κατά την οποία ένα δάκτυλο στο χέρι παρουσιάζει δυσκολία και πόνο στην κίνηση και πολλές φορές κολλάει σε κάμψη. Στην προσπάθεια να ανοίξει το δάκτυλο υπάρχει η αίσθηση ότι είναι μαγκωμένο και μπορεί να ελευθερωθεί ξαφνικά.

Αν τα συμπτώματα είναι ήπια και έχουν εμφανιστεί πρόσφατα, μπορεί μια συντηρητική αγωγή να λύσει το πρόβλημα. Σε προχωρημένες περιπτώσεις όπου υπάρχει μόνιμη δυσκαμψία η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη.

 

Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από τρία οστά, το βραχιόνιο την κερκίδα και την ωλένη.

 

Έχετε πόνο στην περιοχή του αγκώνα; Μέσω ειδικών κλινικών εξετάσεων μπορει να γινει μια ακριβής διάγνωση του προβλήματος.

O αγκώνας του τενίστα (tennis elbow) ή αλλιώς έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, είναι μια επώδυνη κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από πόνο που παρουσιάζεται στην έξω επιφάνεια του αγκώνα.

 


Ως αγκώνας του γκόλφερ (golfers elbow) ή αλλιως έσω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, χαρακτηρίζεται η παθολογική κατάσταση, όπου παρατηρείται πόνος στην έσω επιφάνεια του αγκώνα στο σημείο που εκφύονται οι τένοντες.

 

 

Χρειάζεστε μια ατομικά προσαρμοσμένη θεραπεία;

  • αποφυγή επαναλαμβανόμενων κινήσεων
  • ειδικό περιαγκώνιο επικονδυλίτιδας
  • διατάσεις των μυών του αντιβραχίου
  • θεραπεία έγχυσης
  • θεραπεία κρουστικών κυμάτων (ESWT)

Μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει η θεραπεία, τόσο πιο γρήγορα θα είστε ξανά χωρίς πόνο.

Η άνω άρθρωση του αστραγάλου σταθεροποιείται από τους συνδέσμους.

 

Οι τραυματισμοί των συνδέσμων του αστραγάλου ειναι συχνοί λόγω τον υψηλών φορτίων που δέχεται η άρθρωση. Μέσα απο μια σειρά ειδικών κλινικών εξετάσεων μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα και να ξεκινήσει μια στοχευμένη θεραπεία.

 

Ένας άλλος αρκετά συχνός τραυματισμός είναι η ρήξη του αχίλλειου τένοντα. Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τον τύπο του τραυματισμού, είναι δυνατή η συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία.

 

achilles-tendon-rupture-feature-compress

 

Έχετε ερωτήσεις;  Θα σας συμβουλέψω ευχαρίστως σχετικά με την διάγνωση και την θεραπεία των παθήσεων του αστραγάλου.

Το πόδι αποτελείται από 26 οστά, 33 αρθρώσεις, 107 συνδέσμους και 19 μύες.

 

Οι πιο συχνά θεραπευόμενες ασθένειες είναι ο βλαισός δάκτυλος, η μεταταρσαλγία, ο επώδυνος σχηματισμός κάλων κάτω από τις κεφαλές του μεταταρσίου, η σφυροδακτυλία, η οστεοαρθρίτιδα της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου του ποδιού και το επώδυνο κότσι του ράφτη.

 

                Βλαισός δάκτυλος

Σφυροδακτυλία

                                                                                                                                                                                                                                                                               Κότσι του ράφτη

 

 

 

Μετά από μια ακριβής διάγνωση, μπορεί να ξεκινήσει μια στοχευμένη συντηρητική θεραπεία, η οποία οδηγεί σε μακροχρόνια ελευθερία απο τα συμπτώματα ακόμη και χωρίς χειρουργική επέμβαση.

 

Μόνο όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποδώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, συζητούνται οι χειρουργικές λύσεις.