Δέκα χρυσοί κανόνες για υγιή και ασφαλή άθληση

Οι δέκα χρυσοί κανόνες προορίζονται στο να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους κινδύνους τραυματισμού, να διατηρήσετε την υγεία σας και να αυξήσετε την ευεξία στην άθληση.
1. Προληπτικός ιατρικός έλεγχος πριν την έναρξη της άσκησης.
Οι αρχάριοι και οι άνω των 35 που επιστρέφουν στην άσκηση, ειδικά εκείνοι με αυξημένους παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, είναι σημαντικό να ξεκινούν πρώτα απο την ιατρική εξέταση και στη συνέχεια να μεταβούν στην άθληση.
2. Σταδιακή επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες.
Η άσκηση πρεπει να ειναι προοδευτικά αυξανόμενη και εάν είναι δυνατόν υπό την επίβλεψη προπονητή / γυμναστή.
• διάρκεια • συχνότητα • ένταση
3. Αποφύγετε την υπερβολική άσκηση.
Μετά την άσκηση, μπορεί να υπάρξει μια ευχάριστη εξάντληση. Το τρέξιμο θα πρέπει να είναι εφικτό χωρίς βαρύ λαχάνιασμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και τον προπονητή σας για τον “παλμό προπόνησης”. Είναι καλύτερα να τρέχετε, να κολυμπάτε ή να κάνετε ποδήλατο σε μεγάλες αποστάσεις με χαμηλή ένταση, παρά μικρές αποστάσεις με μεγάλη ένταση.
4. Επαρκής ανάρρωση μετά την προπόνηση.
Μετά την άσκηση είναι απαραίτητο να εξασφαλιστεί η επαρκής ανάρρωση (αποκατάσταση, ύπνος, διατροφή). Μετά από μια εξαντλητική προπόνηση θα πρέπει να προγραμματιστεί μια προπόνηση χαμηλής έντασης.
5. Αποχή απο την άθληση λόγω ασθένειας.
Εάν έχετε βήχα, ρινική καταρροή, βραχνάδα, πυρετό ή πόνο στα άκρα, γρίπη ή άλλες οξείες ασθένειες, επιβάλλετε η άμεση διακοπή της άθλησης. Με την πλήρη αποκατάσταση της υγείας μπορείτε και πάλι να έχετε ασφαλή συμμετοχή σε ενα προγραμμα φυσικής δραστηριότητας.
6. Αποτρέψτε τους τραυματισμούς με την πρόληψη.
Μην ξεχνάτε να ακολουθείτε πρόγραμμα προθέρμανσης, ενδυνάμωσης και διατάσεων στην άθληση. Οι τραυματισμοί χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Ο πόνος και η κούραση ειναι καλοί σύμβουλοι για να αποφύγετε την άσκηση.
7. Προσαρμόστε την άθληση στις κλιματολογικές συνθήκες.
Ο αθλητικός εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος, λειτουργικός, όχι απαραίτητα μοντέρνος. Στο κρύο χρησιμοποιείστε ρούχα ζεστά, ισοθερμικά, ρούχα που αφήνουν τον ιδρώτα να εξατμιστεί. Σε υψηλή θερμοκρασία χαμήλωσε τον ρυθμό προπόνησης, αυξήστε την πρόσληψη υγρών.
8. Δώστε προσοχή στη σωστή διατροφή και επαρκή ενυδάτωση.
Η διατροφή πρέπει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες καθώς και τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία. Οι απώλειες υγρών πρέπει να αντισταθμιστούν με επαρκή ποσότητα νερού και ηλεκτρολυτών.
9. Προσαρμόστε την άσκηση στην ηλικία και τη φαρμακευτική αγωγή.
Ο αθλητισμός είναι χρήσιμος και απαραίτητος. Κάθε ηλικία πρέπει να έχει την δική της μέθοδο γυμναστικής ( αντοχή, δύναμη, ευελιξία, συντονισμός, κ.α. ). Η Φαρμακευτική αγωγή ( χρόνος λήψης και δοσολογία ) πρέπει να προσαρμόζεται με την άθληση.
10. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι διασκέδαση.
Αυτό που είναι σημαντικό είναι η χαρά της δραστηριότητας. Ένας απο τους πρωταρχικούς στόχους ειναι η διασκέδαση. Έτσι το κλειδί για την απόκτηση ωφέλειας απο τον αθλητισμό ειναι η εστίαση στη συμμετοχή και την διασκέδαση.